Et år av en
annen verden

Meny
Følg oss på Snapchat Følg oss på Instragram Følg oss på Facebook

Interact –like genialt som det er enkelt

Hva skal til for å løse store utfordringer i samfunnet? Hva kan enkeltpersoner bidra med, og hva kan politikere gjøre? Og hva er egentlig meningen med livet..? Kan det være så enkelt som at enkeltmennesker møter hverandre, skaper en relasjon og bygger vennskap?
Anne reiste på utveksling forrige vinter. Hun sier: "Å kunne le til du griner med mennesker du nettopp har møtt, som du på forhånd tenkte var så forskjellig fra en selv, var noe av det beste med å få oppleve lagsbevegelsen i Kenya"

Interact i Kenya

Interact er navnet på Lagets utvekslingsprogram på Hald Internasjonale Senter. Skolen tilbyr et studie i interkulturell kommunikasjon med seks måneders praksis i Afrika, Sør-Amerika eller Asia. Som student på Interact bygger du vennskap og relasjoner med mennesker fra hele verden. Har du praksis i for eksempel  Kenya, vil du erfare at Laget ikke bare er en norsk greie, men at lagsvisjonen er minst like gjeldende i andre deler av verden. Nora sier videre:

«Det å være på utveksling til Kenya var veldig verdifullt fordi jeg fikk følelsen av å ikke være turist, men å oppleve kulturen innenifra. Og det har mye med at jeg ble ordentlig kjent med kenyanere rundt meg som tok meg med på forskjellige ting. Noen av mine morsomme opplevelser var for eksempel å bli gjennomvåt av bøtter med vann på bursdagen min på grunn av studentene rundt meg. De har en tradisjon med at de «vasker» bursdagsbarnet. Eller lange middagsselskap der musikk blir satt på klokken ett på natten så vi kan danse og ikke bli trøtte. Eller bare gleden ved å ta imot venner på besøk og servere dem kenyansk té som jeg lagde selv. Det er morsomt hvordan vi kan ha ekstremt ulike måter å gjøre hverdagslige, ting som å lage mat, steller håret eller større ting som bryllup og å feire jul.»

Mange avisoverskrifter handler om fattigdom, krig, undertrykkelse, flukt og urett. Og mange mennesker engasjerer seg i gode prosjekt som både setter fokus på og griper inn med hjelp og støtte i slike situasjoner. Og noe av det som både forebygger og hjelper aller mest er når vi som enkeltmennesker er villige til å involvere oss personlig i andre mennesker.

Laget Interact

Laget (NKSS) har etablert Laget Interact, et nettverk som jobber tett med migrantmenigheter i Norge om å virkeliggjøre lagsvisjonen. Bemerkelsesverdig nok finnes det over 100 slike menigheter bare i Oslo, menigheter som primært består av innvandrere. Siden oppstarten av Laget Interact har vi erfart at alt begynner med møtepunkter, slik at vi kan vite om hverandre og bygge tillit. Vennskap og tillitt på tvers av kulturer bygger ned fordommer og rasisme. Det forebygger konflikter og skaper heller arena for samhandling.

Interact betyr samhandling der man påvirker hverandre. Du kan bety noe for andre. Og andre kan bety noe for deg. Det er meningsfylt.

«Det å være på utveksling til Kenya var veldig verdifullt fordi jeg fikk følelsen av å ikke være turist, men å oppleve kulturen innenifra. Og det har mye med at jeg ble ordentlig kjent med kenyanere rundt meg som tok meg med på forskjellige ting."

- Nora Eide Bakke