Et år av en
annen verden

Meny
Følg oss på Snapchat Følg oss på Instragram Følg oss på Facebook

Jeg fikk et engasjement for å stå opp mot urett

«Engasjementet og følelsen av at jeg kan gjøre en forskjell i vårt eget samfunn, har blitt sterkere etter utvekslingen i Nepal» sier Miriam. Hun forklarer videre, «Før jeg dro tenkte jeg nok at jeg skulle dra til Nepal for å gjøre en forskjell der, men jeg innså raskt at jeg var der for å lære av dem. Det er nå, når jeg er tilbake i Norge at jeg kan gjøre en forskjell. Jeg ble inspirert til å ta beviste miljø og forbruksvalg, til å engasjere meg i integreringsarbeid for flyktninger, og til å stå opp mot urett».

Å bo hos vertsfamilie i Nepal

Miriam er 20 år og fra Kristiansand. Sist vinter deltok hun i Act Now, Strømmestiftelsens utvekslingsprogram for unge-voksne. Miriam bodde sammen med en annen norsk jente, hos en familie på landsbygda i Makwampur, Nepal. Når Miriam skal beskrive Nepal-oppholdet sitt sier hun;

«Jeg likte veldig godt å bo hos vertsfamilie. Jeg fikk komme på innsiden hos en nepalesisk familie på en helt unik måte. Det tok en stund før familien aksepterte at jeg ønsket, og klarte, å hjelpe til med daglige gjøremål. Etterhvert tok jeg oppvasken daglig og fikk blant annet være med å hugge ved i jungelen. Jeg elsket også å hjelpe til på kjøkkenet, der familie og naboer samlet seg på ettermiddagstid omgitt av stekeos og røyk fra det åpne ildstedet. Jeg satt på jordgulvet og kuttet grønnsaker, mens mor i huset rørte i grytene og søstre, tanter og nabojenter løste større eller mindre verdensproblemer. En dag lagde jeg norske kanelboller til dem over bålet og det ble veldig godt mottatt».  

 

Arbeid med fattigdomsbekjempelse og utvikling

Miriam arbeidet hos Sahas, en av de lokale organisasjonene Strømmestiftelsen samarbeider med i Nepal. Hun arbeidet med leksehjelp og som assistent på førskolen. I tillegg besøkte hun dialoggrupper for unge jenter, mikrofinansgrupper og jordbruksprosjekter drevet av Sahas.

«En vanlig dag startet gjerne ved soloppgang og vi ruslet gjennom en morgentrøtt landsby på vei til leksehjelpen som startet klokken 6 om morgenen. Der tilbød vi ekstraundervisning i matte, nepali og engelsk og hjalp barna med oppgavene. Jeg synes det var trist å se at barna ikke får utnytte sitt fulle potensiale i en situasjon med få lærere, mange elever, og gamle lærebøker. Det var fint å kunne være en ekstra læringsressurs. På førskolen, prøvde vi å finne på pedagogiske leker med de få resursene vi hadde, som for eksempel å brette papirfly», forklarer Miriam.

Unge jenters rettigheter

Miriam forteller om besøk hos dialoggrupper for unge jenter. Jenter mellom 13 og 19 år, som av en eller annen grunn ikke går på skole, møtes flere ganger hver uke for å diskutere barneekteskap, familieplanlegging, de kasteløses rettigheter og andre ting som angår jentenes hverdag.

«Vi lekte sangleker sammen, og jeg lyttet til diskusjonene. Jeg ble imponert over hvordan jentene forhandlet aktivt med strukturene som regulerer deres og de andre landsbybeboernes oppførsel. Jentene mente at de sammen med organisasjoner som Sahas har fått engasjert de voksne og hindret barneekteskap, samt gjort de kasteløses hverdag i landsbyen litt bedre. Jentene er hverdagshelter, som har blitt mer sjef i eget liv. Jeg kunne likevel ikke unngå å tenke på hvor vanskelig og endeløs denne kampen fremstår. Det er vanskelig for disse unge jentene å kjempe mot strukturer av tradisjon og kultur. Endringene føles å skje med museskritt», sier Miriam

 

Lederskap og kulturforståelse

Strømmestiftelsen har en ambisiøs visjon om å utrydde fattigdom i verden. For å klare dette må ungdom være en aktiv del av endringen. En av strategiene for å øke ungdomsdeltakelsen og styrke unge ledere er utvekslingsprosjektet Act Now, med finansiell støtte fra NOREC (tidligere Fredskorpset). Unge-voksne fra Norge bytter plass med unge-voksne engasjert av Strømmestiftelsen ’s partnere i Nepal, Uganda og Tanzania. Mens Miriam dro til Nepal reiste Srijana fra Makwampur til Norge hvor hun arbeidet i en barnehage og i et kulturhus. Miriam forklarer hva hun lærte av å delta i Act Now, slik:

«Jeg lærte mye av å tilbringe 6 måneder i Nepal. Jeg lærte om fattigdom og hva som gjør menneskers liv rike, om urettferdighet og hvordan det påvirker oss, og om hvordan det er å skulle tilpasse seg en ny kultur. Jeg lærte også at det finnes andre måter å se eller gjøre ting på, som kanskje er bedre enn hvordan vi gjør ting i Norge. Jeg har blitt mer engasjert, og tar beviste valg på forbruk og tidsbruk og jeg ønsker å ta ansvar og bruke av tiden min på frivillig engasjement for å forbedre mitt eget lokalsamfunn».

«Engasjementet og følelsen av at jeg kan gjøre en forskjell i vårt eget samfunn, har blitt sterkere etter utvekslingen i Nepal»

- Miriam Dahl