Et år av en
annen verden

Meny
Følg oss på Snapchat Følg oss på Instragram Følg oss på Facebook

Paul og Dansons kulturtips

Tidligere Hald-traineer Danson (Kenya) og Paul (Tanzania) gir tips til reisen. Hva bør nordmenn tenke på om de skal til øst-Afrika, og hva har øst-afrikanere og andre tilflyttere til Norge godt av å vite før de kommer?

5 tips om Øst-Afrika
1. Delekultur
Kenya og Tanzania har en delekultur. Vær forberedt på at tingene dine delvis også tilhører venner og familie. På lik linje kan du også ta mat eller låne klær om du skulle trenge det.

2. Kle deg etter forholdene
Selv om det er veldig varmt passer det ikke med norske sommerklær hos oss, de er litt for små.

3. Hils riktig
Når en hilser på noen som er like gamle eller yngre kan en si “jambo” eller “mambo”. Til eldre sier en heller “shikamoo”. Når en viser en vet dette blir de nok hyggelig overrasket.

4. Busskultur
Det er en sosial kultur på bussen i Kenya og Tanzania så det er vanlig å dele aviser og blader selv om en ikke kjenner hverandre. Det er også fin respekt å gi setet sitt til eldre.

5. Varm mat i varmen
I øst-Afrika serveres det sjelden kald mat. Selv om også klimaet er varmt må en forberede seg på mye varm mat.

5 tips om Norge
1. Nyt stillheten
Vi synes Norge er veldig stille, særlig på vinteren når alle fuglene har reis sørover. Det er også mye mindre tutuing fra bilene her.

2. Vær åpen for klemmer
Nordmenn klemmer masse. Det var litt uvant i begynnelsen siden vi knapt klemmer vår egen mor en gang. Paradoksalt nok opplever vi våre kulturer mer sosiale enn den norske.

3. Kle deg godt
Solskinn er ikke det samme som varmt vær. Det er viktig å kle seg godt selv om det er sol. Nordmenn følger mye med på været. Det kan være lurt å prøve det samme.

4. Drikk tran
Når en bor så langt nord er det lite sol på vinteren og dagslyset forsvinner fort. Et godt tips er å drikke tran. Det smaker forferdelig men har viktige vitaminer en trenger når det er så lite sol.

5. Litt tålmodighet
Det kan ta litt tid å få norske venner, men når isen først har smeltet varer disse vennskapene lenge. Hold ut.