Kenyanerne åpner sitt hjem og hjerte for gjesten

Kristine har gått på Interact og trekker her fram noen av de gode tingene hun har lært i Kenya. Bibelkunnskap, trosliv, matlaging. dansing og sist , men ikke minst deres åpne gjestfrihetskultur.

Som lagsarbeider i den kenyanske lagsbevegelsen, var jeg mye på reise til ulike universiteter. Der bodde vi ofte hele helgen og deltok på gudstjeneste, bibelstudier, jentekvelder og spill.

 

På besøk hos studentene på de ulike universitetene fikk jeg alltid sove i deres seng. Ofte fikk jeg hele rommet deres alene, og studenten sov hos venner eller andre steder. Om morgenen våknet jeg opp til ferdigvarmet vann i bøtte, slik at jeg kunne gå rett til dusj-området. Når jeg så kom tilbake var frokosten klar, med søt chai-te og mandazi (bolle-liknende kaker). Forvirret og norsk som jeg var (er), skjønte jeg etter hvert at dette er gjestekulturen uavhengig om du er utenlandsk eller kenyaner, fattig eller rik. Kenyanerne åpner sitt hjem og hjerte for gjesten, og det er til og med vanlig å ha egne tallerkener, kopper og bestikk kun for gjester. Flere husstander har også egen gjestestue, kun til bruk når man har gjester.

 

Ett av de mest hjertevarmende øyeblikkene jeg og teammaten min Kristin opplevde, var da vi kom hjem etter gudstjeneste, og så at de vi bodde hos hadde vasket skoene våre for oss. Ettersom ingen av oss hadde mye erfaring med håndvask av sko, og syntes det var både slitsomt og vanskelig, var vi uendelig takknemlige, overrasket og glade.

Da vi i julen var på besøk hos bestemoren til en venn av oss, fikk vi til og med en levende høne med oss i gave. Den ble dessverre litt stress å ta med seg på en 5-timers matatu-tur (busstur) på vei hjem, så vi takket høflig nei. Uansett – for en gjestfrihet!

Kenyanerne strekker seg virkelig ekstra for gjesten. Likevel er det ikke gavene, de hyggelige tjenestene, maten og sengen som var det fineste med gjestfrihetskulturen deres. Det var det faktum at det alltid var åpent, og at de alltid ville ha gjester. Slik visste jeg, Kristin, og de kenyanske vennene våre, at vi alltid var velkomne og ønsket. Enten det gjaldt en ettermiddag, en helg, eller en hel uke, var døren åpen. En slik person vil jeg være, og i et sånt hjem vil jeg bo.

Så jeg sier bare: velkommen på besøk!

Kristine er Interact  ambassadør.  Ikke nøl med å ta kontakt dersom du lurer på noe.

Mette Larsen

Interact-ambassadør mettekalaslarsen@gmail.com 95444661